Verslag van de excursie naar het Van Goghmuseum in Amsterdam op 28 maart 2017.
De tentoonstelling ‘Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair”
We vertrekken met 48 deelnemers al om 8 uur (en de zomertijd is net ingegaan!).
Het is prachtig weer, het lijkt wel zomer.
Alleen de kale bomen vertellen ons dat het net voorjaar is, waarbij de vele witte en roze bloesembomen extra opvallen.
Ondanks de verwachte verkeersdrukte vanwege een afgesloten Schipholtunnel, komen we toch stipt op tijd aan bij het museum, waar we worden opgewacht door enkele medewerkers.
Na de koffie gaan we naar het auditorium, waar dhr. Edwin Becker zijn lezing houdt over de expositie ‘Prints in Parijs 1900’.
Elly feliciteert hem met de teruggevonden twee Van Goghschilderijen. (Zonder zijn boeiende, vakkundige, betoog zouden wij beslist met andere ogen en kennis naar de geëxposeerde prenten en affiches hebben gekeken).
Het Van Goghmuseum bezit een van de mooiste en omvangrijkste collecties prentkunst uit het ‘fin de siècle’, waarin art nouveau tot bloei kwam.
Frankrijk gold als de bakermat van prenten en affiches, die door de gegoede bourgeois als zeldzame drukken werden verzameld en door de gewone burger als tijdschift-illustraties thuis en advertenties in de straten van Parijs werden gadegeslagen.
De Carvalho schreef: ‘Je kon een abonnement nemen, waarbij periodiek een grafiek naar je werd gezonden.
De man des huizes kon die op schoot nemen en zich verliezen in de afbeeldingen.
Buiten werden straten omgetoverd tot visueel spektakel.
Affiches aan de muren met felle kleuren en opvallende letters.
Maar ook tijdschriften in kiosken, te koop voor een paar francs.’
Veel prenten werden beschouwd als kunst.
Tegelijk hadden ze als affiches een functie in het straatbeeld.
Enkele beroemde kunstenaars uit die tijd, die naam hebben gemaakt met prints zijn: Pierre Bonnard (het kamerscherm ‘Paravent a quatre feuilles’, France Champagne), Henri de Toulouse Lautrec (affiche voor danszaal Moulin Rouge, Aristide Bruant,), Theophile Steinlen (affiche ‘Le Chat noir’) en nog vele anderen.
De lunchpauze brengt ieder op eigen wijze door,
De een bezoekt naar een ander museum, de ander strijkt neer op een terrasje of gewoon lekker op het gras van het Museumplein met een lekker broodje van thuis of uit een lunchzaakje.
Vervolgens krijgen we een rondleiding door de mooi ingerichte tentoonstelling, waar we de prints ‘in het echt’ van dichtbij kunnen bewonderen.
Foto’s maken is verboden.
Daarna tijd genoeg om zelf nog door het Van Goghmuseum rond te lopen.
Natuurlijk ook even de twee teruggevonden Van Gogh-schilderijen bekijken en weer lekker naar buiten waar het heerlijk druk en gezellig is op deze heerlijke voorjaarsdag.
Om 17.30 uur vertrekt onze bus weer naar Limburg. Onderweg een uur vertraging, en uiteindelijk om 20.15 terug in Roermond.
Een fantastische dag; uitstekend georganiseerd door Elly.
Mede door de goede samenwerking met de medewerkers van het museum en alle betrokkenen, was het een zeer geslaagde dag.
Verslag: Els Prins