Verslag van de excursie naar Hasselt op 26 september 2023.

Na een verlate start door files en omleidingen kwamen we aan bij de Holliday Inn in Hasselt. Iedereen was wel toe aan een kopje koffie en een stukje wortelcake.

Daarna zijn we naar het mode museum gegaan, waar de gidsen ons al stonden op te wachten. Tijdens de rondleiding vertelde ze over de geschiedenis van de mode, wie de mode bepaalt en over de ondergeschikte rol van de vrouw hierin. Ook kwam nog ter sprake hoe met name vrouwen, in deze tijd, nog onder erbarmelijke omstandigheden in de mode industrie moeten werken.

Iedereen werd ook uitgenodigd om mee te denken hoe wijzelf tegen mode aankijken.

Hierna zijn we uiteengegaan om te lunchen en/of te shoppen. Hasselt heeft vele mooie kledingzaken, maar de prijzen mochten er ook wel wezen.

Om 15:00 uur kwamen we weer bij elkaar waar de gidsen al klaar stonden voor een rondleiding door de stad. Zij leidden ons door de historische stad en vertelden over het textiel- en jenever verleden van de stad en het vetmesten van de ossen en varkens met de draf, het restproduct van de jeneverproductie. Indrukwekkend waren de 47 schedels van de 11.000 maagden van Ursala in de St. Quintinuskathedraal, die afkomstig zijn uit de abdij van Herkenrode.

In de Munsterkerk van Roermond zijn ook relieken gevonden die vermoedelijk met deze legende te maken heeft. Na de rondleiding hadden we nog even tijd om op een terras een drankje te nuttigen voor we weer de bus instapte om naar Roermond te gaan.

Verslag Bernadette Joosten