Excursie naar De Kindervallei in Valkenburg aan de Geul op 29 februari 2024.

Na de busreis werden wij hartelijk verwelkomt door onze gids van het Ronald McDonaldhuis en kregen we eerst een kopje koffie met verse vlaai.

Daarna gaf hij ons uitleg over het gebouw van Hundertwasser en zijn filosofie die erachter zit. Zoals de mens uniek is vindt hij ook dat gebouwen uniek moeten zijn. Ook de natuur neemt een grote plaats in bij zijn filosofie. Hij was anti-rechtlijnig, de natuur kent geen rechte lijnen.

Een andere gids vertelde ons over het ontstaan van het aangepast vakantiehuis van het Ronald McDonald kinderfonds en de samenwerking met het kinderrevalidatie centrum Adelante. Het vakantiehuis wordt grotendeels geleid door vrijwilligers en gefinancierd door sponsoren.

Daarna werden wij rondgeleid door het spiraalvormige gebouw dat gekenmerkt wordt door organische vormen. Geen raam was hetzelfde, de afgeronde vloeren met mozaïek ook in de badkamers waren een blikvanger. Buiten is het gebouw beschilderd met felle regenboogkleuren en via een spiraalvormig pad kwamen we op het begroeide dak. Daarna zijn we nog naar de aangepaste boomhut aan de Geul gelopen. Het was een bijzonder gebouw in een mooie omgeving en enthousiaste vrijwilligers. En dat het gebouw grotendeels levensvatbaar is door sponsoren is indrukwekkend. Daarna zijn we met onze bus naar Valkenburg gegaan waar we konden lunchen. Sommige hebben het Museum Valkenburg bezocht, waar een expositie was van horen-zien-voelen van Dyon Scheijen en kunstenaar Dries Engelen. Andere hebben hun favorieten bakker bezocht of wat door het dorpje geslenterd. Rond 15:00 uur zijn we weer richting Roermond vertrokken.

Verslag: Bernadette Joosten