Excursie Genk 20 november 2018

Verslag KVG Roermond excursie 20 november naar Genk:  de C-Mine, stad Genk en de Cosmodrome.

We vertrokken om 9.00 uur met maar liefst 2 bussen naar Genk in België, een rit van ongeveer 45 minuten. Verrassend dichtbij eigenlijk.
Daar stond in de Brasserie van de C-Mine de koffie al klaar voor de invasie van onze groep van maar liefst 95 deelnemers.
Daarna ging iedereen weer terug naar haar ‘eigen’ bus en een gids vertelde tijdens de 2 uur durende rondrit over de geschiedenis van en het gebied rond Genk.
Vroeger was het een uitgestrekt natuurgebied, waar vanwege de vraag naar steenkool eind 19e eeuw 3 steenkoolmijnen werden gebouwd, genaamd Winterslag, Waterschei en Schatberg.
Alle drie de mijnen zijn inmiddels gesloten.
De mijn Winterslag is omgevormd tot Centrum voor Cultuur en Creativiteit: de C van C-Mine.
De ontginning van steenkool had tot gevolg dat er arbeiders van allerlei nationaliteiten zich hier vestigden, allereerst de Italianen, (waardoor Genk wel een Italiaanse stad werd genoemd) later gevolgd door arbeiders uit o.a. Afrika, Turkije, Oost-Europa.
Vele arbeiders stichtten er hun gezin.
Hun vrouw kwam veelal uit hun land van herkomst.
En dat bracht met zich mee, dat er nog steeds allerlei culturen in Genk naast elkaar leven met bij voorbeeld een Oekraïense kerk, een moskee en andere kerken.
De gids vertelde over het leven en de hiërarchie van ingenieur tot lager personeel van de mijn, ondergebracht in mooie ruim opgezette villawijken, arbeiderswijken en logementshuizen, scholen, ziekenhuis.
Er zijn scholen en campussen; er is o.a. een voetbalstadion (KRC Genk) en een sportpark, en een wetenschapspark.
Het is echt verbazend hoe groot die mijnterreinen waren.
Na afloop van deze interessante rondrit door Genk zocht eenieder een plekje voor de lunch.
De Vennenstraat is daar bij uitstek geschikt voor, maar ook het restaurant van de C-Mine.
Er was tijd om rond te kijken: maar voor de expositie van Tim Burton en de interessante designtentoonstelling hadden we geen tijd.
Een rondleiding op de C-Mine, de ‘C-Mine verkenningstocht’, misschien nog eens in de toekomst.
Vervolgens gingen we nog naar de Cosmodrome, waar we plaats namen in een soort ‘Omniversum’(zoals in Den Haag).
Lui achterover liggend werden we gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida en reisden we langs allerlei planeten naar Mars.
Het duizelde ons niet alleen van alle getallen in afstanden maar ook in sterren.
Helaas waren die sterren niet te bekijken door de grote telescoop van de sterrenwacht, vanwege het zwaarbewolkte weer, maar het was zeer zeker de moeite waard.
Om 18.00 uur weer voldaan terug in Roermond.
Een heel interessante excursiedag waar we ons ‘verdiepten’ in de gevolgen van de mijnbouw tot de oneindige ruimte van het heelal.

Verslag en foto’s: Els Prins