Excursie naar Bergheim bruinkoolgroeve 28 april 2022

Donderdag 28 april 2022 Een middagtocht naar Schloss Paffendorf in Bergheim met een busrit rondom een bruinkoolgroeve.
Goed gemutst en met stralend zonnig weer hebben we – onder leiding van een gids – de omgeving van Bergheim verkend. Dit is een stad die ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is de Kreisstadt van de Rhein-Erft-Kreis.
In deze gemeente ligt Schloss Paffendorf, een mooi kasteel met een groot park in Engelse landschapsstijl. In het kasteel is een informatiecentrum over de bruinkoolwinning gevestigd. Helaas konden we dit centrum en het park niet bezoeken omdat deze onder water hebben gestaan na de laatste regenoverlast.
Bij aankomst hebben we in de brasserievan het kasteel genoten van Kaffee mit Kuchen.
Tijdens een wandeling rond het kasteel vertelde de vrouwelijke gids Astrid,opgegroeid in de omgeving van de bruinkoolgroeves, over de geschiedenis van het kasteel en de bruinkoolwinning.
Aansluitend hebben we een rondrit gemaakt langs een bruinkoolgroeve waarbij de gids uitleg gaf over de winning van de bruinkool tot het gebruik ervan voor het opwekken van elektriciteit voor de wijde omgeving.
Twee keer zijn we onderweg gestopt om de enorme kuilen met eigen ogen te bekijken vanaf grote hoogte.
Vanaf die hoogte lijken de enorme machines waarmee de bruinkool gedolven wordt, op dinky toys.
De gids liet ons ook een ‘dood’ dorp zien, Alt Manheim. Ten behoeve van de bruinkoolwinning moesten de dorpsbewoners verhuizen naar Manheim Neu. De verhuizing is niet zonder problemen verlopen. Het verlaten van de Heimat heeft veel pijn en moeite gekost.
In Alt Manheim zijn de ramen en deuren van de huizen en van de kerk met houten panelen dichtgetimmerd.
Ook het kerkhof is ontruimd en op wens van de familie heeft men de stoffelijke resten herbegraven in de nieuwe woonplaats.
In Manheim Neu hebben de bewoners nieuwe huizen gebouwd met het geld dat men kreeg voor het verlaten van het huis in het oude dorp. Om de bewoners tegemoet te komen, waren de richtlijnen voor de nieuwbouw niet streng en men ziet nu huizen in alle mogelijke bouwstijlen.
De rondleiding werd afgesloten met een drankje van het KVG-bestuur en een heerlijke kop goulashsoep met stokbrood, waarna we voldaan huiswaarts keerden