Excursie Antwerpen 24 maart 2022
Verslag Excursie Antwerpen op 24 maart 2022
Ja, eindelijk kan er weer een excursie doorgaan, na al die maanden Corona.
Het was dan ook een zeer vrolijk gezelschap dat om 8.00 ’s morgens al in de bus zat voor een bezoek aan de Joodse wijk in Antwerpen.
De chauffeur, Lucy, heette ons namens Busbedrijf Gielen van harte welkom.
Het was prachtig lenteweer, en dat is de hele dag zo gebleven.
Om 9.30 kwamen we aan op het Koningin Astrid Plein bij het Centraal station Antwerpen.
Een zeer indrukwekkend gebouw in Art Nouveau stijl, uit de tijd van Koning Leopold II, zoals de kelner in de restauratiezaal ons wist te vertellen.
We dronken er vlug ons kopje koffie en aten snel een heerlijk stuk warme appeltaart, omdat een groot deel van onze gezelschap om stipt 10.00 werd verwacht bij de Synagoge en dat was op een kwartier loopafstand.
Er waren 2 gidsen, mevrouw Betty Schaab en mevrouw Anny Schiff, 2 Joodse vrouwen (niet orthodox), die veel hebben verteld over hun persoonlijke leven.
Op het pleintje bij de Joodse school zijn we gaan zitten terwijl mevrouw Schwaab haar verhaal hield over haar familie (uit Amsterdam) en wie er na de oorlog nog van over was van de mensen die op de trouwfoto van haar ouders stonden.
Er wonen sindsdien heel veel Joden in Antwerpen.
Wij liepen door de Joodse wijk naar de synagoge aan de Oostenstraat naast het spoor, waar de andere groep inmiddels uitleg kreeg in de synagoge.
Ook de dames die de groep waren kwijtgeraakt, mochten er toch nog even een kijkje komen nemen.
Daarna maakten wij een wandeling naar het monument van de slachtoffers van de Shoah. Shoah, wat in het Hebreeuws catastrofe betekent, de slachtoffers dus van de 2 e Wereldoorlog.
De Joodse wijk, vlak bij het station, is beslist niet de mooiste wijk van Antwerpen.
Op loopafstand van het station, met diverse synagogen en scholen, bestaat het straatbeeld vooral uit Joodse mensen in kenmerkende kleding, allemaal in het zwart; vrouwen met rokken tot over de knie (en pruiken) en mannen in lange jassen en hoeden en zeer jonge jongens, met pijpenkrullen.
Onderweg kwamen wij een alleraardigste kennis van mevrouw Schaab tegen, die ons meer details vertelde over hoe een vrome (orthodox-) joodse vrouw leeft en zich kleedt. Vroom in de zin van ‘volgens de Joodse wetten’.
Hier in Antwerpen spreken zij niet alleen Nederlands maar onder elkaar vooral ook Jiddish.
Wij kregen uitleg over het leven van de orthodoxe man en over de mesuzza, een tekstkokertje met spreuk uit de Thora, aan de binnenkant van de deurpost van de voordeur.
We keken in de etalage van bakker en boekwinkel en werden gastvrij ontvangen in een winkel met snuisterijen zoals sierraden en uitgaanskleding voor de Joodse vrouw.
In de Kievitstraat gingen de meesten van ons gezelschap voor een smaakvolle, koosjere, lunch naar Restaurant Hoffa.
Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht kwam de eigenaar ons uitleg geven, met de nodige ernst en humor over wat ‘koosjer’ betekent.
Voedsel dat moet voldoen aan de spijswetten.
Kort gezegd: Joden eten geen varkensvlees en er is een aparte keuken voor gerechten met zuivel en gerechten met vlees. ‘ o ja, wij mogen ook wijn drinken (één glas en soms meer’); daarbij een enorme glazen bloemenvaas omhoog houdend. De mensen die niet meeaten in restaurant Hoffa vermaakten zich in de stad, met zijn parken, musea en winkels.
Uiteindelijk troffen we elkaar op een van de vele terrasjes, lekker in de zon.
De bus vertrok om half 6 weer naar Roermond, waar we om half 8 aankwamen.
Complimenten aan de organisatoren voor deze interessante dag.
Verslag: Els Prins