Boomplantdag 100 Jarig Jubileum KVG Roermond 14 november 2018
14 november 2018.
Onze TOONA SINENSIS oftewel DE FRANSE UIENSOEPBOOM.
In het kader van het feestjaar van het Katholiek Vrouwen Gilde is er in het park van kasteeltje Hattem een Franse Uiensoepboom** geplant.
Later zal er nog een bordje bij gezet worden, waarop vermeld staat dat deze boom geplant is in het jaar dat het Katholiek Vrouwen Gilde, in 2018, 100 jaar bestond.
De eerste burger van de stad mevrouw Rianne Donders was bereid om samen met de voorzitter Rinie Schreurs de boom in de grond te zetten.
Het evenement werd door een groot aantal dames bijgewoond, tevens waren er een aantal fotografen aanwezig o.a. ook de fotograaf van de krant De Limburger.
De volgende dag werd er een foto in de krant geplaatst, waarop te zien was dat vele dames rondom de boom met een glas prosecco in de hand hebben geproost op het 100-jarig bestaan van het Vrouwen Gilde.
Daarna werd er op het Kasteeltje Hattem een heerlijk kopje uiensoep gegegeten.
Vele dames bleven nog zitten, er werd nog gezellig nagebabbeld op deze gedenkwaardige dag.
*In het verenigingsblad De Kringloop van de Natuurvereniging Linne werd een uitleg gegeven over deze Franse Uiensoepboom.
**De uiensoepboom, officieel de Toona Sinensis, werd in 1862 in Euroa geïntroduceerd.
Hij is afkomstig uit China. Hij behoort tot de Mahoniefamilie of Bidboomfamilie.
De Chinese Mahonie is met een winterhardheid 6b (-20 graden C) voldoende winterhard om in Nederland te gedijen.
Het is een bladverliezende boom die in Europa tot zo’n 20 meter hoog en 6 meter breed kan worden met een stamdiameter van 70 cm.
Uitgegroeid heeft hij een afgeplat, bolvormig tot breed ovaal, halfopen kroon.
De schors is glad en bruin bij jonge bomen, maar wordt schilferig tot ruig met zelfs afbladderende repen bij oudere bomen.
Hij heeft opvallende dikke takken waaraan geverde bladeren staan die tot 60 cm lang en 40 cm breed kunnen worden.
In de zomer verschijnen de onopvallende bloemen aan grote geelgroene pluimen, aan het einde van de takken.
Wat het vermelden waard is, is dat deze boom ook geldt als waardboom voor o.a. vlinders, de vlinder zet haar eitjes af op de bladeren.
De naam van de Franse Uiensoepboom is ontleend aan de geur en smaak van de bladeren.
In China worden de jonge bladeren gebruikt als groente, ze hebben een uienachtige smaak.
Ze zijn lekker in salades en als roerbak te gebruiken. Ze hebben een verrassende smaak, iets nootachtigs, romig maar ook weer ui- en knoflookachtig.
Ze worden ook gebruikt voor soepen en sausen.
De oudere bladeren zijn rijk aan vit. A waar een aromatische thee van te zetten is.
In de Chinese geneeskunde worden aan de bladeren en bast en vruchten een geneeskrachtige werking toegediend, echter niet op eigen houtje hiermee aan de gang gaan, maar onder begeleiding van een arts.
Tot slot:
De Franse uiensoepboom is iets heel aparts, alleen al het feit dat je kruiden van de boom kunt nemen, dat is al ongewoon.
Daarbij is het een sierlijke boom met in het voorjaar een mooi rood uitlopend blad dat in de herfst mooi geel kleurt, terwijl in de zomer sterk geurende bloempluimen verschijnen.
De schrijver van dit stuk waarschuwt ervoor dat men moet oppassen dat je door de ui- en knoflookgeur niet teveel eet, omdat je smaakpapillen constant worden gestimuleerd.
Verslag: Rinie Schreurs
Foto’s: Miriam Rovers