Lezing MAROKKO 14 maart 2024


Evenementgegevens


Lezing en visionshow door Guus Reinartz van 14.00 – 16.00 uur in de Velderie
Onderwerp: Marokko
Marokko – een land vol contrasten
Marokko is met zijn enorme verscheidenheid een van de spectaculairste landen ter wereld. De glansvolle paleizen, de okerkleurige eenzame, schrale landschappen en het bonte kleurenspel van de talrijke tuinen en sinaasappel boomgaarden.
Stille, bruine dorpjes, ontoegankelijke kasba’s en trotse steden.
Het ruige landschap heeft altijd al plaats geboden aan antieke beschavingen, die vele honderden jaren geleden floreerden. De erfenis van oude culturen is nog op vele plaatsen zichtbaar. We bezoeken o.a. de befaamde koningsstad Fes, de overblijfselen van de Romeinse stad Volubilis en het Berberdorp Amtoudi, met zijn hooggelegen burchten.
Het Atlasgebergte trekt wandelaars en bergbeklimmers uit de gehele wereld. De hoogste top van dit geweldige gebied, de Jbel Toubkal (4167m) wordt, na een afwisselende en boeiende trektocht, door ons bewonderd en beklommen. Het is een adembenemend gevarieerd en haast onherbergzaam landschap,
waarin de natuur het -gelukkig- nog altijd voor het zeggen heeft. Bij de gigantische watervallen van Ouzoud is het net alsof een geschilderd tafereel plotseling tot leven komt! La Cathédrale (1870m) is misschien wel de berg met de mooiste vorm van heel Marokko.
Marokko moet je vooral ondergaan en niet per se altijd willen begrijpen: onze beelden lijken wel penseelstreken, die zich op ons netvlies genesteld hebben en die meer op het gevoel dan op het verstand gericht zijn.