Dag-excursie naar Sittard o.l.v. dhr. René Haustermans met 28 deelnemers op 20 april
2017.
René Haustermans heeft onlangs een reuze interessante lezing voor ons KVG gehouden over zijn geboorteplaats Sittard en daaraan gekoppeld kwam deze excursie tot stand.
Sittard is een van de oudste plaatsen in Nederland en de op een na oudste stad (met stadsrechten) van Limburg.
In de loop der eeuwen hoorde Sittard beurtelings bij het hertogdom Gulik, de Republiek der Verenigde Nederlanden, België (in de periode 1830-39) en de Duitse Confederatie.
Pas in1867 werd de stad definitief bij Nederland gevoegd.
We hebben met René, zelf woonachtig in Sittard, een relaxte, verrassende en leerzame wandeltocht door deze stad gemaakt.
Hij wist ontzettend veel verhalen, feiten en anekdotes over de stad en over de bewoners van de diverse huizen.
We begonnen met een kop koffie met vlaai in Hotel Merici, gevestigd in het vroegere kasteel wat later tot klooster werd van de Ursulinen.
Terwijl de ene helft van de groep de rondleiding door het hotel kreeg, bezocht de andere helft het Mariapark aan de overkant van de straat gelegen tegenover de Basiliek.
Het Mariapark is een complex van 4 vleugels rondom een binnentuin.
Het werd gebouwd als rust- en verblijfplaats voor pelgrims.
Er zijn prachtige staties en veel glas-in- loodramen.
Sittard was het grootste bedevaartsoord , zeg maar: het Lourdes van Nederland, tot de WOII, ter ere van een wonderbaarlijke genezing die hier heeft plaatsgevonden.
In de rijkgedecoreerde Basiliek, in neo-gotische stijl, zijn veel devotietegels die getuigen van deze pelgrimage.
Na de lunchpauze bekeken we onder leiding van René de Dominicaner kerk aan de Markt en liepen o.a. door straten en over pleinen langs het standbeeld van Jo Erens, het huis van Frits Rademakers, het huis waar Toon Hermans heeft gewoond, het beeld van Sjefke Mols, de zwerver en het Toon Hermans huis nabij de stadswal.
Op al deze plekken vergastte René ons telkens met zijn mooie troubadourstem op een kort optreden met zijn knalgele gitaartje; dat noodde tot meezingen.
Dat gaf toch wel een extra dimensie aan de wandeling door het centrum, de kloostertuin en over de stadsomwalling met paardebloemen en bomen in bloei.
We hadden onderweg ook nog een rustmoment, in een cafeetje waar we wat hebben gedronken.
Tenslotte namen wij ook nog een kijkje in het gangenstelsel van Fort Sanderhout, waar in de oorlog geschuild kon worden tot en met de nachtmis met Kerstmis.
De stadswandeling werd afgesloten op de Markt. René had het applaus voor zijn bijzondere manier van rondleiden en diverse optredens dubbel en dwars verdiend.
Totdat de bus ons kwam ophalen hebben we heerlijk in de zon zitten nagenieten op een van de vele terrasjes.
Om 6 uur waren we weer terug in Roermond.
Kortom: een geweldig mooie excursiedag.
Met dank aan iedereen die daaraan heeft meegewerkt.
Verslag Els Prins.